Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012


Άκαρπες οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό

24/01/2012 - 12:08


Η πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, στο GreenTree του Λονγκ Άιλαντ, μεταξύ...
 
Άκαρπες οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό
του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα.


O Δημ.Χριστόφιας φαίνεται ότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, πως αν χρειαστεί οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως δεν αποδέχεται κανένα χρονοδιάγραμμα.


Ελληνοκυπριακή πηγή, θέλοντας να σκιαγραφήσει το τι έγινε στη συνάντηση είπε ότι «έγινε συζήτηση για συντήρηση», επισημαίνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη παρουσίασαν κάποιες ιδέες, αλλά δεν σημειώθηκε καμία σύγκλιση και «τα πράγματα δεν προχωρούν».


Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, μιλώντας στους δημοσιογράφους το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδας), υποστήριξε ότι «υπάρχουν περιθώρια για επιτυχές αποτέλεσμα», εκφράζοντας την ελπίδα ότι στις σημερινές συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί η βάση για συγκλίσεις και ότι ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε τους ηγέτες να κάνουν «αποφασιστικές κινήσεις, κρατώντας το μεγάλο όραμα για ενωμένη Κύπρο».



Τη Δευτέρα, μετά το πρόγευμα εργασίας, την κοινή συνάντηση και το γεύμα που είχαν ο Δημ.Χριστόφιας και ο Ντ.Έρογλου με τον Μπαν Γκι-μουν, ακολούθησαν δυο χωριστές συναντήσεις των δυο αντιπροσωπειών με τους κύριους Ντάουνερ και Πάσκο, οι οποίοι επιχείρησαν με κάποιες ιδέες να επιτύχουν συγκλίσεις, αλλά δεν τα κατάφεραν μέχρι τώρα.


Τα κεφάλαια που συζητήθηκαν, όπως ανέφερε ο κ. Ντάουνερ, ήταν η διακυβέρνηση, το περιουσιακό και η ιθαγένεια, ενώ η ελληνοκυπριακή πηγή υποστήριξε πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν διαφοροποιήθηκε σε κανένα σημείο και δεν έκανε καμία καινούρια πρόταση, ώστε να πλησιάσει τα συμφωνηθέντα μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ.

Τέλος, δεν ζητήθηκε και δεν δόθηκε κανένα περίγραμμα, ενώ ο κ. Έρογλου κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι κάνει διαρροές προς τα ΜΜΕ.



Δηλώσεις Ντάουνερ


Όσον αφορά στις δηλώσεις Ντάουνερ, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ δεν αποδέχτηκε την επισήμανση δημοσιογράφου ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή θέσεων στα κεφάλαια που συζητούνται, σημειώνοντας ότι «οι θέσεις εξερευνώνται, ανταλλάσσονται απόψεις, υπάρχουν πολλές συζητήσεις και πολλές και διαφορετικές ιδέες αναπτύσσονται εκατέρωθεν».


Σε ερώτηση αν εκπληρώθηκαν οι προϋποθέσεις που είχε θέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ με τις προσκλήσεις του για προετοιμασία περιγραμμάτων και στοιχείων, ο κ. Ντάουνερ υπογράμμισε ότι «στοιχεία προσκομίστηκαν και αυτό ήταν σημαντικό».


Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, υποστήριξε ότι «είναι πολύ σημαντικό οι δυο ηγέτες να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο, καθώς οι Ελληνοκύπριοι αναλαμβάνουν την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου», προσθέτοντας ότι «χρειάζεται να προσπαθήσουμε να στοχεύσουμε ώστε να τελειώσουν τα πράγματα πριν από τότε (την 1η Ιουλίου)».

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Τρίτη με τον Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος θα επιστρέψει το μεσημέρι στο GreenTree για να παρακαθήσει ξανά σε γεύμα μαζί τους και να παραμείνει μέχρι τις 6 το βράδυ (τοπική ώρα) που θα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, προσβλέποντας ότι η σημερινή μέρα θα είναι εποικοδομητική.

Έχουν δημοσιευτεί (1) σχόλια:
  • Κώστας Τρύφωνος-Λεμεσός
    Ο πρόεδρος της Κύπρου από την ημέρα που ανέλαβε την προεδρία πετούσε στα σύννεφα και έτρεφε ψευδαισθήσεις ότι μπορούσε να λύσει το Κυπριακό με τα αδελφάκια του, τους τουρκοκυπρίους. Υπερτίμησε τον εαυτό του πιστεύοντας ότι όλοι οι προκάτοχοι του πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας ήσαν ανάξιοι γι' αυτό απέτυχαν σαν διαπραγματευτές να συμβάλουν ώστε να βρεθεί λύση.
    Για τον κύριο Χριστόφια το θέμα ήτο απλό. Οι τούρκοι είναι αδελφοί μας! Οι μητέρες πατρίδες είναι η αιτία του κακού. Πρέπει να ξεχάσουμε την Ελληνική καταγωγή μας. Είμαστε Κύπριοι και η Κύπρος ανήκει στούς Κυπρίους. Πίστεψε στην καλή θέληση. Περιέβαλε με την αδελφική του αγκαλιά τον τουρκοκύπριο ηγέτη κύριο Ταλάτ και σαν καλός αδελφός άρχισε χωρίς περίσκεψη τες παραχωρήσεις μή προνοώντας ότι έστω κατά το ελάχιστο ότι αυτός ο αδελφός μπορούσε να μήν ήταν και τόσο καλός αδελφός και να πεί. Έλα βρε αδελφέ ας αρχίσουμε με καλή θέληση. Κάνω πρώτος αυτή την παραχώρηση κάνε κι' εσύ μία. Ροκανιζόταν ο χρόνος και φθάσαμε στες έκλογές του ψευδοκράτους με τον φίλο του τον Ταλάτ να χρειάζεται την βοήθεια μας να επανεκλεγεί. Προχωρήσαμε σε νέες παραχωρήσεις για να τον βοηθείσομε. Αποτυγχάνει ο φίλος μας και εκλέγεται ο Έρογλου ο οποίος αρχίζει τες υπαναχωρήσεις.
    Περάσαμε το Green Tree 1 και είμαστε στό Green Tree 2 με πάγια τακτική των Ηνωμένων Εθνών οι ίσες αποστάσεις. Μια σου-Μιά μου, Πάρε-Δώσε η κατά το πιο αντικειμενικό.....Δώσε-Γιόκ!
    Εύχομαι ο κύριος Χριστόφιας να αντελήφθει ότι δεν έχει το αλάθητο του Πάπα και καθαρά και τίμια όλες οι πολιτικές δυνάμεις να ενσκύψουν σοβαρά στο πρόβλημα ζητώντας και την βοήθεια εμπειρογνωμόνων.
    Υπενθυμίζω ότι μιά χούφτα αμούστακα παιδιά της ΕΟΚΑ κατέβαλαν με τα όπλα τον Βρεττανικό Λέοντα ο οποίος δεν ξεχνά την πανολεθρία του και με κάθε μέσον πολεμά μέχρι σήμερα την Κύπρο.
    Το Κυπριακό για να επιλυθεί χρειάζεται επανατοποθέτηση γιατί λύση με όσα βρίσκοντε σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει από δημοψήφισμα η συμφωνία που θα προκύψει.
    [ 24/01/2012 - 15:36 ]


    Όνομα:
    *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου