Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΜΑΚΑΡΙΟΣ vs ΕΥΔΟΚΑ



ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
 
ΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ

 
Ενωτικοί κατά ανεξαρτησιακών
Το 1963, εκρήγνυται η τουρκική ανταρσία και οι προεδρικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες το 1965, δεν διεξάγονται. Η Βουλή με ψήφισμά της παρέτεινε τη θητεία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
Οι εκλογές διεξάγονται τελικά στις 25 Φεβρουαρίου 1968 μέσα σε μια ταραχώδη και επεισοδιακή ατμόσφαιρα. Το σχίσμα μέσα στις τάξεις του κυπριακού Ελληνισμού είναι πια γεγονός. Οι εκλογές εξελίσσονται σε σύγκρουση "ανεξαρτησιακών" και "ενωτικών". Ο Μακάριος κατηγορείται ανοικτά ότι απεμπόλησε τον "προαιώνιο πόθο" της Ένωσης. Υποψήφιος των "ενωτικών", ο ψυχίατρος Τάκης Ευδόκας, με στήριξη του "ενωτικού" ΔΕΚ. Οι εκλογές στιγματίζονται με πρωτοφανή έκτροπα, όταν μακαριακά στοιχεία επιτίθενται σε συγκέντρωση του Τάκη Ευδόκα, διαλύουν τους υποστηρικτές του και τον περιλούουν με γιαούρτια. Ο Μακάριος εκλέγεται με συντριπτική πλειοψηφία. Συγκεντρώνει το 96,26% των ψήφων, έναντι 3,74% του Ευδόκα.
Το εμφυλιοπολεμικό κλίμα όχι μόνο διατηρείται, αλλά και προσλαμβάνει καταστροφικές και βίαιες διαστάσεις. Δημιουργούνται παράνομες οργανώσεις (Εθνικό Μέτωπο, ΕΟΚΑ Β), εκδηλώνονται δολοφονικές απόπειρες κατά του Μακαρίου, η Χούντα καταλαμβάνει την εξουσία στην Ελλάδα, δημιουργούνται εντάσεις στις σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας, ο αγγλοαμερικανικός παράγοντας εξυφαίνει σχέδια λύσης. Μέσα σε αυτόν το περιβάλλον βίας, σύγκρουσης, φόβου και αλληλοσπαραγμού, οι επόμενες προεδρικές εκλογές (18 Φεβρουαρίου 1973) δεν διεξάγονται, αφού ο Μακάριος ανακηρύσσεται Πρόεδρος χωρίς ανθυποψήφιο.
Ακολουθεί το πραξικόπημα, η τουρκική εισβολή, η φυγή του Μακαρίου, η ανάληψη της προεδρίας από τον Γλαύκο Κληρίδη, η επιστροφή του Μακαρίου στην Κύπρο. Ο Μακάριος, εν μέσω των ερειπίων που προκάλεσε η τουρκική εισβολή, παραμένει Πρόεδρος μέχρι του θανάτου του, στις 3 Αυγούστου 1977. Αναλαμβάνει Πρόεδρος μέχρι τη λήξη της θητείας, τον Φεβρουάριο του 1978, ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού.
Η απαγωγή του Αχιλλέα
Τον Δεκέμβριο του 1977, απάγεται ο Αχιλλέας Κυπριανού, γιος του Σπύρου Κυπριανού. Η Κύπρος ξαναζεί μέρες αγωνίας και φόβου. Ο Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος είχε εκφράσει πρόθεση να διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου 1978, αποσύρει την υποψηφιότητά του, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον Σπύρο Κυπριανού και για να μην εμπλακεί ο τόπος σε προεκλογικές αντιπαραθέσεις, μέσα στις δραματικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Ο Σπύρος Κυπριανού επανεκλέγεται Πρόεδρος, χωρίς ανθυποψήφιο. Η απαγωγή αργότερα αμφισβητήθηκε έντονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου