Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους από τη συριακή αεράμυνα.
Οι ακριβείς συνθήκες του συμβάντος δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές. Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται λες και δεν ήξεραν ότι στέλνουν τα F-4 σε εμπόλεμη ζώνη. Η ανατολίτικη κουτοπονηριά στο μεγαλείο της. Στον αντίποδα δεν φαίνεται να προβληματίζει τη Συρία το γεγονός της κατάρριψης.
Η Δαμασκός πέρασε το μήνυμα στην Άγκυρα ότι «εδώ κύριοι δεν είναι Αιγαίο». Η Τουρκία είχε καλομάθει στις εναέριες παραβιάσεις, με την υποτακτική Αθήνα να μην μιλάει, νομίζοντας ότι κι αλλού περνούν τέτοιου είδους τακτικές.
Το περιστατικό πάντως ίσως αποτελέσει το εφαλτήριο ανάμειξης σε ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη των γεωστρατηγικών υποκειμένων της περιοχής. Η Τουρκία από την πλευρά της βλέπει πως απομονώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά μετά την γεωπολιτική αναβάθμιση της Κύπρου μέσω των συμφωνιών της με Ρωσία και Ισραήλ. Επιπλέον η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, ανησυχεί την Άγκυρα, αφού κύριο μέλημα της είναι η «συστηματική προετοιμασία για ανακήρυξη ΑΟΖ», όπως συμφώνησαν και τα τρία κόμματα. Αυτό που θα συνέφερε την Άγκυρα είναι να μην πετύχει η συνταγή της συγκυβέρνησης και να ξανά-οδηγηθούμε σε κυβερνητική αστάθεια. Ειδάλλως θα κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα».
Ως μοναδική λύση για τη αποφυγή της γεωπολιτικής τους απομόνωσης προκρίνουν οι Τούρκοι τη δημιουργία μίας περαιτέρω εκρηκτικής κατάστασης στη Συρία, «εξυπηρετώντας» έτσι ΝΑΤΟ και Ισραήλ, που περιμένουν αφορμή να επέμβουν. Κατά αυτόν τον τρόπο θεωρεί η επίσημη Τουρκία ότι θα αυξήσει το διαπραγματευτικό βάρος της γείτονος στην περιοχή εις βάρος των συμφερόντων του Ελληνισμού σε Κύπρο και Ελλάδα και θα ξανακερδίσει τη συμμαχία με το Ισραήλ.
Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα μέσω πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής είναι το αντίθετο από αυτό που επιδιώκει η Τουρκία. Αντί να βρει τι χωρίζει Ρωσία, Ισραήλ και ΝΑΤΟ να τονίσει τι τους ενώνει. Κύπρος, Αιγαίο, επενδύσεις, κοιτάσματα. Εν ολίγοις να αντιτάξει στην πολιτική πρόκλησης πολέμου από μεριάς της Τουρκίας μια ειρηνευτική διπλωματική πολιτική βάσει της αρχής των αμοιβαίων συμφερόντων, η οποία θα αυξήσει σημαντικά το κύρος της χώρας και θα απομονώσει την Άγκυρα, αναγκάζοντάς την να προβεί σε κινήσεις πανικού.
Ήδη η Τουρκία παίζει με τη φωτιά στη Συρία, στην οποία έχει ποντάρει πολλά ο Πούτιν. Που να αναγκαστούν να κάνουν τη στραβή και στο Αιγαίο, μόνη διέξοδο της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Pygmi.gr