ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ 2
Καταγωγή.
Μια άλλη επιθυμία των παιδιών και των εγγονών ιδιαίτερα των αγοριών είναι να μάθουν το γενεαλογικό τους δένδρο και νομίζω το σημείο τούτο είναι το καταλληλότερο γι αυτήν την προσπάθεια. Το μόνο η μεν πρόθεση πρόθυμη το δε πνεύμα λόγω πολλού χρόνου ασθενές. Ας προσπαθήσω με τα εύκολα τζιαι θωρούμε τζιαι κάμνομεν με τα δύσκολα. Κωστάκης του Τρύφωνα και της Ελένης και αρχίζω με τον
Τρύφωνα του Νικολή και της Μαρικκούς, Ο Νικολής η Νικόλας Λαζαρή, η Νικολής της Παντελούς παντρεύτηκε την Μαρικκούν από Έρωτα που της τον εκμυστηρεύτηκε λέγοντας της. Καλλίτερα Ρα πελλή να σε πάρω για να πάρη πίσω την απάντησιν Να σε πάρη ο ποταμός του Ζυού (Ποταμός του ζυγού εκεί στην Άλασσα που ενώνονται οι δύο ποταμοί του Κούρη και το ρέμα είναι δυνατό). Ήμουν μικρός όταν άκουσα αυτήν την ερωτική εξομολόγηση αλλά την συγκράτησα. Τελικά το ειδύλλιον είχε αίσιον τέλος και ο Νικολής με την Μαρικκούν παντρεύτηκαν και η Μαρικκού έμεινε έγκυος δώδεκα φορές. Από τες δώδεκα εγκυμοσύνες έζησαν τα εννέα παιδιά τα οποία μεγάλωσαν και παντρεύτηκαν. Κατά σειράν ηλικίας είναι τα ακόλουθα.
Η Πιστού από το Θεοπίστη, η Χαμπού από το Χαραλαμπού, Ο Τρυφωνής, ο Κωστής, η Παντελού, η Ερμιόνη, η Ελένη, ο Χαμπής, και η Βαθθού από το Ευανθία.
Η Πιστού παντρεύτηκε τον Ποστολήν η Αποστόλη από το Μονάγρι και απέκτησαν ένα παιδί τον Νικολή.
Η Χαμπού παντρεύτηκε τον Φυτήν η Νεόφυτον Κακονίτην και απέκτησαν μίαν κόρη την Μαρούλλα. Η Χαμπού έμεινε χήρα όταν το παιδί της ήταν ακόμα βρέφος.
Ο Τρυφωνής παντρεύτηκε την Ελένην και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Τον Κωστάκην, την Μαρούλλαν, την Πόπην και τον Ανδρέαν.
Ο Κωστής παντρεύτηκε την Καλλούν και τα παιδιά τους είναι ο Ανδρέας, η Αθηνούλα, ο Νίκος, ο Θανάσης και ο Μιχαλάκης.
Η Παντελού παντρεύτηκε τον Μάρκο και μαζί απέκτησαν την Αλίκη.
Η Ερμιόνη παντρεύτηκε τον Αρεστή του Χριστοφή του Τσιαπατσιούλλη από την Συλίκου και κατοίκησαν στην Συλίκου. Τα παιδιά τους είναι ο Ανδρέας και ο Χριστάκης.
Η Ελένη παντρεύτηκε τον Πεύκον από την Λάνεια και τα παιδιά τους είναι η Θεογνωσία και ο Αντωνάκης.
Ο Χαμπής παντρεύτηκε την Αρτουλα με την οποίαν απέκτησε δύο κόρες. Την Ρούλλαν και την Ντίναν. Ο Χαμπής όταν τα παιδιά του ήταν ακόμα στο δημοτικό έμεινε χήρος.
Η Βαθθού παντρεύτηκε τον Νίκον Παναγιώτου κουρέας το επάγγελμα και υπέροχος χαρακτήρας και τα παιδιά τους είναι η Μαίρη και η Λένια.
Η Ελένη Κωνσταντή Ευγενίου, του Κωνσταντέρα και της Μαρικκούς γεννήθηκε στον Μονιάτη, και ο πατέρας της ο Κωνσταντής του Ευκένιου καταγόταν από το Πέρα-Πεδί ενώ η μητέρα της η Μαρικκού του Βασίλη και της Ελένης γεννήθηκε στον Μονιάτην διότι οι γονείς της παντρεύτηκαν και κατοίκησαν στον Μονιάτην. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά κατά σειράν γέννησης, τον Ευγενήν, την Ελένη και τον Αντωνήν. Όπως έγραψα και προηγουμένως τα παιδιά ορφάνεψαν πρώτα από μητέρα και μετά από πάτερα όταν ήταν ο Ευγενής 9 ετών, η Ελένη 6 ετών, και ο Αντωνής τριών ετών.
Ο Ευγενής παντρεύτηκε την Ιωάννα του Χαμπουλλά από το Πέρα-Πεδί και μαζί απέκτησαν την Μαρούλλαν, την Γαλατούν από το Γαλάτεια, τον Χαμπουλλάν, τον Κωστάκην, και τον Αντρίκκο.
Η Ελένη παντρεύτηκε τον Τρυφωνήν τον Καζαντζήν από την Τριμίκλινη και απέκτησαν τον Κωστάκην, την Μαρούλλαν την Πόπην και τον Ανδρέαν.
Ο Αντωνής παντρεύτηκε την Ευθυμία του Χατζή και της Λενούς και έκαμαν τον Κωστάκην, τον Μάριον, και την Νίτσαν από το Ελενίτσα.
Οι Πρόγονοι.
Για να μεταπηδήσουμε στους προγόνους αρχίζουμε με τους γονείς του πατέρα μου τους παππούδες μου Νικολήν και Μαρικκούν.
Νικολής η Νικόλας Λαζαρή, η ο Νικολής της Παντελούς, φαίνεται η προ στετέ μου η Παντελού ήταν ποιο δυναμική από τον προπάππον μου τον Λαζαρήν.
Ο Λαζαρής και η Παντελού απέκτησαν εκτός από τον παππού μου τον Νικολήν και δύο κόρες την Καζαντζίναν και την Παπαδιά που νομίζω την έλεγαν Πιστούν από το Θεoπίστη.
Η Καζανζίνα, αγνοώ το όνομα της διότι ο πατέρας μου δεν αναφέρετο γι αυτήν με το όνομα της αλλά "η θκειά μου η καζαντζίνα". Η Καζανζίνα από τον πρώτο της γάμο γνώρισα ένα γιον και μιαν κόρη. Τον Κουντουρήν και την Αθηνά. Ο Κουντουρής παντρεύτηκε την Βαρβαρούν και απέκτησαν δύο γιούς και μίαν κόρη. Τον Ανδρέαν , τον Δήμον και της κόρης το όνομα το ξέχασα. Η Αθηνά παντρεύτηκε τον Μαστραππήν και αυτοί έχουν γιον και κόρην που αυτήν την στιγμή τα ονόματα τους μου διαφεύγουν.
Ο δεύτερος γάμος ήταν με τον Κυριάκον τον Καζαντζήν που δίδαξε την τέχνη του, στους δύο γιους του και τον πατέρα μου, Τους Ανδρέαν Καζαντζήν, Ηλίαν Καζαντζήν, και Τρύφωναν Καζαντζήν. Την αδελφή του παππού μου δεν την γνώρισα αλλά γνώρισα τον δεύτερον σύζυγο της τον Κυριάκο που ήταν ένας καλοκάγαθος γέρος και κατοικούσε στο σπίτι του γιου του, του Ανδρέα στην Λεμεσό. Ήταν τυφλός για αρκετά χρόνια μάλλον από καταρράκτη, και τότε μόλις άρχισαν δηλά δηλά να κάνουν τες πρώτες επεμβάσεις. Ο θείος ο Ανδρέας ήταν ευκατάστατος και εφόσον χειρότερα η κίνδυνος θανάτου δεν υπήρχαν αποφάσισε να κάνει την επέμβασιν ο πατέρας του. Η επέμβαση είχε μεγάλην επιτυχία και ο μάστρε Κυριάκος με γυαλάκια άρχισε βλέπει μια χαρά. Μόλις άρχισεν να βλέπει ξύπνησαν μέσα του τα περασμένα μεγαλεία και ζήτησε από τον γιο του να του δώση πράμα (εμπόρευμα) να πάει στο παναϊριν. Αν δεν με απατά η μνήμη μου επρόκειτο για το παναϊριν της Παναγίας στον Αγρό την 21 του Νιόβρη. Λόγω κακών καιρικών συνθηκών φαντάζομαι ο θείος ο Ανδρέας του αρνήθηκε. Μόλις είδε το φως του ο γέρο Κυριάκος άρχισε να κατεβαίνει στο μαγαζί του γιου του στην οδόν Ελευθερίας στο οποίον πήγαινα σχεδόν καθημερινώς, λόγω που εκεί κατέληγαν και τα λεωφορεία των χωριών. Μόλις με είδε ο παππούς ο Κυριάκος μου λέει να γράψης του παπά σου να μου δώση πράμαν να πάω στο παναϊριν. Αμέσως έγραψα γράμμα και το έδωσα στον σιωφέρ τον χωριανόν να το δώση στον πατέρα μου. Την άλλην ημέρα το πρωϊ ο πατέρας μου κατέβηκε στην Λεμεσό και αποφάσισαν με τον θείον τον Ανδρέαν να του δώσουν λίγον πράμα στον γέρο και με έναν κάρφαν (τεχνίτην υπάλληλον) να τον στείλουν στο παναϊριν, όπως και έγεινε. Λεπτομέρειες για τα αποτελέσματα δεν με ενδιέφεραν ούτε και έμαθα και επανερχόμεθα στο θέμα μας.
Ο Ανδρέας Καζαντζής πατρεύτηκεν την Καλλούν απο την Λάνεια και μαζί έκαμαν τρεις κόρες. Την Τούλλαν, Την Βέραν, και την Ανναν. Η Βέρα που είναι δευτερη μου ξαδέλφη από τον πατέρα παντρεύτηκε τον Κόκον Κάρμιο δεύτερον ξάδελφο μου από την μητέρα.
Ο Ηλίας Καζαντζής παντρεύτηκε χωριανήν του την Παναγιώτα με την οποίαν απέκτησαν την Μαρίτσαν και τον Ανδρέαν. Ο Ανδρέας Καζαντζής ιατρός παθολόγος καρδιολόγος ίσως είναι ο καλύτερος καρδιολόγος στην Κύπρο.
Μαρικκού η Μαρικκού ή Ττουρουτίνα ο πατέρας της ήταν ο Ττουρουτής (επίθετον η παρατσούκλι δεν ξέρω) είχε δύο παιδιά. Τον Σπυρον και την Μαρικκούν.
Ο Σπύρος ήταν ήρεμος άνθρωπος λεπτής σωματικής διάπλασης βρακάς αλλά της γυναίκας του το όνομα μου διαφεύγει παρόλο που παιδί την γνώρισα και πάντοτε με καλοδεχόταν και με φίλευε με ότι είχε. Απέκτησαν εξ όσων θυμούμαι δύο παιδιά την Ελένη που παντρεύτηκε στην Τριμίκλινη και τον Λούκα που παντρεύτηκε στον Άγιον Μάμα.
Η γενιά της στετές μου της Μαρικκούς από ότι μας έλεγαν φτάνει από την Ποταμίτισσα. Κατεβαίνοντας από τα καφενεία, περνώντας τον ποταμό καμιάν πενηνταριάν μέτρα προς τα αριστερά ήταν το σπίτι της Κοτζιάκαρης όπως την αποκαλούσαν, εκεί φιλοξενείτο πάντοτε ο πατέρας μου. Αυτή η Κοτζιάκαρη πρέπει να ήταν ξαδέλφη της γιαγιάς μου της Μαρικκούς. Μου έλεγαν για κάποιον Τρυφωνή. Μικρός τότε γνώρισα και πολλούς άλλους συγγενείς και σχεδόν όλοι ασχολούντο με τα παραδοσιακά αλλαντικά. Λουκάνικα, λούντζες, ποσιρτές, χοιρομέρια κλπ. Ένας
που γνώρισα ήταν κάποιος Μαραγκός ποιο μεγάλος στην ηλικία από τον πατέρα μου.
Αυτοί είναι οι πρόγονοι που άλλους γνώριασα και άλλους όχι από πλευράς πατέρα και τώρα μεταπηδώ στην πλευράν της μητέρας.
Κωνσταντής και Μαρικκού όπως αναφέρω και προηγουμένως απέκτησαν τρία παιδιά τα οποία άφησαν ορφανά σε 9, 6 ετών και 3ων. Τον Ευγενήν, την Ελένην και τον Αντωνήν, Από αυτά τα τρία παιδιά η Ελένη είναι η μητέρα μου.
Κωνσταντής λοιπόν η ο Κωνσταντής του Ευκένειου και όσον παράδοξον η παράξενο και αν σας φανεί, παρ όλον που γεννήθηκα στο Πέρα-Πεδί που γεννήθηκε και ο παππούς μου διαπίστωσα ότι ολιγότερο ενημερωμένος είμαι για τα αδέλφια του παππού μου του Κωνστανή όμως θα προσπαθήσω να περιγράψω όσον το δυνατόν ποιο σωστά το σόι μου. Από τες αδελφές του γνώρισα την Δεσποινούν και την Καλλιστένην. Αναφορές έγιναν στον Γιώρκην και την Μαρίκκαν.
Δεσποινού που παντρεύτηκε στα Πολεμίδια τον Γιάγγον, την έλεγαν και Σιηρατούν διότι χήρεψε νωρίς. Με τον Γιάγγον απέκτησαν την Ευτέρπη, τον Γενεθλήν και τον Γιώρκον.
Η Ευτέρπη παντρεύτηκε τον Καρμιώτην από το Κάρμι και έκαμαν την Σεμέλη, και τον Κόκον ο οποίος δεύτερος μου ξάδελφος Κόκος παντρεύτηκε την δεύτερη μου ξαδέλφη την Βέρα κόρην του θείου μου του Ανδρέα του Καζαντζή.
Ο Γενεθλής παντρεύτηκε την Μαρία και έκαναν τρία παιδιά. Την Νίνα, την Νάναν και τον Γιάγγον.
Ο Γιώρκος που, και ποίαν παντρεύτηκε, δεν ξέρω, τον ίδιον αν τον είδα μίαν η δύο φορές στην ζωή μου.
Η Καλλιστένη παντρεύτηκε τον Ττοουλήν, Ήξερα ότι είχε δύο παιδιά, τον Μίχαλον και την Ρεβέκκα τους οποίους γνώρισα καλά. Όμως παιδιά τους ήταν και ο Κωστής του Ττοουλή και η Ερπινίκη που νόμιζα ότι ήταν άλλοι οι γονείς τους. Ο Μίχαλος δεν παντρεύτηκε. Τον θυμούμαι κάπου κάπου που δούλευε ψευτοδουλειές για τον πατέρα μου.
Η Ρεβέκκα παντρεύτηκε τον Κωστήν του Σοφόκλη η Κωστήν Παντοχέα (Πανδοχέα) η Κωστής Σοφόκλη που ήταν το επίσημο όνομα του και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά τον Σοφοκλή και την Αλισαβού. Ο Σοφοκλής, πτυχιούχος χημικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου ήταν από τους πολύ ελάχιστους χημικούς που διέθετε η Κύπρος. Παντρεύτηκε την κόρην του Αριστόδημου του Καζαντζή από την Λευκωσία. Η Αλισαβού παντρεύτηκε τον χωριανόν μας Γιώρκον Πρωτοπαπάν.
Ο Γιώρκης και η Μαρίκκα δεν παντρεύτηκαν και η Μαρίκκα υιοθέτησε την Ευτέρπη που ήταν ορφανή από πατέρα. Δεν ξέρω γιατί δεν υιοθέτησε και την μάνα μου που ήταν πεντάρφανη δηλαδή ορφανή από πατέρα και μητέρα και την άφησαν από 6 χρονών δούλα μέσα στα σπίτια του ενός και του άλλου.
Ο παππούς μου πρέπει να είχε άλλα δύο αδέλφια στο χωριό τα οποία δεν ξέρω αν ήσαν αδελφές η αδελφοί, και το συμπεραίνω από το ότι η μάνα μου είχε άλλα δύο ξαδέλφια, ο Στυλλής ο Χρυσοφός η Χρυσοχός και η Κλειανθού (Κλεανθού) .(Εδώ να συμπληρώσω ότι νόμιζα πως ήταν τέσσερα τα ξαδέλφια ενώ τα άλλα δύο ο Κωστής και η Ερπινίκη μαζί με τον Μίχαλον και την Ρεβέκκαν ήσαν αδέλφια και παιδιά της Καλλιστένης).
Ο Στυλλής ο Χρυσοφός ήταν χρυσοχόος το επάγγελμα και μάλιστα από τους καλύτερους διότι άφησε πολύ καλά έργα τέχνης. Παντρεύτηκε την Κυριακήν του Σοφόκλη η οποία δεν ξέρω αν ήταν και αδελφή του Κωστή του Σοφόκλη δηλαδή δύο αδέλφια, ο Κωστής και η Κυριακή παντρεύτηκαν δύο πρώτα ξαδέλφια, την Ρεβέκκα και τον Στυλλήν.
Ο Στυλλής με την Κυριακήν απέκτησαν δύο παιδιά την Μαρούλλαν- δασκάλα τον Κωστήν-φαρμακοποιό και την Παναγιώταν-δασκάλα.
Ο Κωστής του Ττοουλή, γιός της Καλλιστένης, παντρεύτηκε την Πραξούν και μαζί έκαμαν τρία παιδιά. Την Δέσποινα την Καλλιόπη και τον Τάκη.
Η Δέσποινα παντρεύτηκε τον Κυριάκον Χωραϊτην
Η Καλλιόπη παντρεύτηκε τον Χαμπήν η Χαράλαμπον Ππασιάν και ο Τάκης την Αντωνίαν κόρην της Λισαούς η Αλισαβούς του Φανή.
Η Κλειανθού παντρεύτηκε τον Ττοφήν του Σαρρή και απέκτησαν την Μαλούν από το Αμαλία, την Ερμιόνη, την Καλλιόπη, την Αλισαβούν, και έναν γιον νομίζω τον έλεγαν Γιώρκον που πολύ νέος πήγε στην Αμερική και χάσαμε τα ίχνη του.
Η Μαλού παντρεύτηκε τον Μισιέλην η Μισιέλ Σολωμού κάτοχο του λεωφορείου με αριθμόν εγγραφής 200 και είχε ακόμα έναν αυτοκίνητο δεκαθέσιο με αριθμόν εγγραφής δύο χιλιάδες και κάτι. Μαζί απέκτησαν δύο γιους τον Τάκη και τον Σόλων η Σόλωνα.
Η Ερμιόνη παντρεύτηκε τον Γεώργιον Χριστοδούλου Ράπτην χωριανός και ράπτης το επάγγελμα ο οποίος για μερικές δεκαετίες διετέλεσε Μουχτάρης του χωριού. Μαζί απέκτησαν τον Τάκη και τον Ανδρέα.
Η Καλλιόπη παντρεύτηκε τον Κυριάκο τον αστυνομικό από την Κυπερούντα και δεν έμαθα πόσα παιδιά απέκτησαν και,
Η Αλισαβού παντρεύτηκε στο Πισσούρι και κατοίκησε στο Πισσούρι γι αυτό ούτε και αυτή ξέρω πόσα παιδιά έχει.
Η Ερπινίκη κόρη της Καλλιστένης παντρεύτηκε τον Αντωνήν του Κακουλλή και μαζί έκαμαν την Καλλιστένη, τον Κωνσταντίνον, τον Παναγιώτην και την Ευγενία.
Η Καλλιστένη παντρεύτηκε τον Γιάννον τον Μαυρομουστάκην από το Κοιλάνι και απέκτησαν την Νίκην, την Μαρίκκαν και τον Αντώνην.
Ο Κωνσταντίνος παντρεύτηκε κόρην του Δημητρή του παπά δηλαδή Πρωτοπαπά. Έχει γιόν τον Αντώνην Κακουλλήν και γνωρίζω και μίαν κόρη.
Ο Παναγιιώτης που εργαζόταν στα Δημόσια Έργα και παντρεύτηκε στην Λεμεσό. επίσης
Η Ευγενία παντρεύτηκε όταν έφυγα από το χωριό και παρόλον που γνωρίζω και τον σύζυγο και ένα γιόν της δεν ξέρω τα ονόματα τους.
Ο προπάππος μου υπογραφόταν Ευκένιος ΧατζηΓιώρκη και είχεν αδελφόν τον ΧατζηΤζυρκάκον ΧατζηΓιώρκη. Εδώ καλύπτω το κατά δύναμη και την καταγωγήν του παππού μου του Κωσταντή και προχωρώ για ότι μπορέσω να καλύψω και την καταγωγή της γιαγιάς μου της Μαρικκούς συζύγου του Κωσταντή.
Μαρικκού, κόρη του Βασίλη η Βάσιλου. Ο Βασίλης παντρεύτηκε την Ελεγκούν και οι δύο από τον Μονιάτην και απέκτησαν. Τον Αντωνήν, τον Αχιλλήν, τον Κωστήν, τον Δημητρόν, την Μαρτούν, την Πραξούν, και την Μαρικκούν.
Ο Αντωνής του Βασίλη η Μουσικός παντρεύτηκε στον Μονιάτην και από τα παιδιά του γνώρισα τον Θεμιστοκλή που πήγε στην Αυστραλία, τον Παυλήν που παντρεύτηκε στο Πέρα-Πεδί την κόρην του Μπαού,και την Μαρούλλαν που παντρεύτηκε τον γιον της Σιηράτης (χήρας) από την Κουκάν.
Ο Αχιλλής δεν αν παντρεύτηκε και έχει παιδιά. Αυτός είχεν κοπάδι και η μάντρα του στην τοποθεσία πετρομούδκια περίπου ανατολικά του φράκτη της Τριμίκλινης.
Ο Κωστής του Βασίλη, παντρεύτηκε στην Τριμίκλινη την Μερόπη και ήταν γείτονες με τον παππουν μου τον Νικολήν, ένας τοίχος τους χωρίζει, παιδιά του Κωστή και της Μερόπης ξέρω τον Στασήν που για κάποιο χρονικό διάστημα υπηρέτησε Διάκονος (διάκος) στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος στην Λεμεσό και οι ενοριάτες τον σεβόντουσαν πολύ, είχε δε και πολύ καλή φωνή. Δεν ξέρω γιατί αποφάσισε να βγάλει τα ράσα και αγόρασε φορτηγόν αυτοκίνητο. Είχεν και μίαν αδελφήν που την έλεγαν Ελεγκού.
Ο Δημητρός παντρεύτηκε στον Άγιον Μάμα, γνώρισα την γυναίκαν του αλλά το όνομα της δεν το θυμούμαι,. Μαζί έκαμαν έναν γιόν και μίαν κόρη. Ο γιός είναι ο απαχχονιστής ήρωας της ΕΟΚΑ Ανδρέας Δημητρίου και της κόρης το όνομα δεν το θυμούμαι.
Η Μαρτού δεν ξέρω ποιον παντρεύτηκε και από τα παιδιά της γνώρισα τον Αντωνήν τον Μαύρον που παντρεύτηκε στα Σπίλια
Η Πραξού ήταν στην Κουκά και είχεν την Ελένην, τον Στυλλήν τον Γιαννήν και τον Ματθαίον άνδρας της δεν ξέρω ποιος ήταν διότι δεν τον γνώρισα. Από ότι μας έλεγαν έμοιαζε πολύ με την αδελφήν της, την γιαγιάν μου την Μαρικκούν και εγώ και τα αδέλφια μου την υιοθετήσαμε στετέν μας και την καλούσαμε με το στετέ και μας συμπεριφέρετο σαν στετέ. Τα παιδιά της παντρεύτηκα και κατοικούσαν στην Κουκά όμως λεπτομέρειες θυμούμαι μόνον για την κόρη, την θκειάν μας την Ελένην.
Η Ελένη παντρεύτηκεν τον Νεοκλήν τον επιστάτην στα Δημόσια Εργα, και απέκτησαν τρία παιδιά. Την Αντριάναν, τον Γιώρκον, και τον Μιχαλάκην.
Η Μαρικκού η γιαγιά μου όπως γνωρίζουμε, παντρεύτηκε τον Κωνσταντήν του Ευκένιου απο το το Πέρα-Πεδί.
Εδώ νομίζω κάλυψα και με το παραπάνω όλα όσα θα πρέπει να ενδιαφέρουν τα εγγόνια μου για την καταγωγήν του παππού τους. Και τώρα με το Κεφάλαιον 3 ξεκινώ κανονικά τον βίον και την πολιτείαν μου.
Τρύφωνα του Νικολή και της Μαρικκούς, Ο Νικολής η Νικόλας Λαζαρή, η Νικολής της Παντελούς παντρεύτηκε την Μαρικκούν από Έρωτα που της τον εκμυστηρεύτηκε λέγοντας της. Καλλίτερα Ρα πελλή να σε πάρω για να πάρη πίσω την απάντησιν Να σε πάρη ο ποταμός του Ζυού (Ποταμός του ζυγού εκεί στην Άλασσα που ενώνονται οι δύο ποταμοί του Κούρη και το ρέμα είναι δυνατό). Ήμουν μικρός όταν άκουσα αυτήν την ερωτική εξομολόγηση αλλά την συγκράτησα. Τελικά το ειδύλλιον είχε αίσιον τέλος και ο Νικολής με την Μαρικκούν παντρεύτηκαν και η Μαρικκού έμεινε έγκυος δώδεκα φορές. Από τες δώδεκα εγκυμοσύνες έζησαν τα εννέα παιδιά τα οποία μεγάλωσαν και παντρεύτηκαν. Κατά σειράν ηλικίας είναι τα ακόλουθα.
Η Πιστού από το Θεοπίστη, η Χαμπού από το Χαραλαμπού, Ο Τρυφωνής, ο Κωστής, η Παντελού, η Ερμιόνη, η Ελένη, ο Χαμπής, και η Βαθθού από το Ευανθία.
Η Πιστού παντρεύτηκε τον Ποστολήν η Αποστόλη από το Μονάγρι και απέκτησαν ένα παιδί τον Νικολή.
Η Χαμπού παντρεύτηκε τον Φυτήν η Νεόφυτον Κακονίτην και απέκτησαν μίαν κόρη την Μαρούλλα. Η Χαμπού έμεινε χήρα όταν το παιδί της ήταν ακόμα βρέφος.
Ο Τρυφωνής παντρεύτηκε την Ελένην και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Τον Κωστάκην, την Μαρούλλαν, την Πόπην και τον Ανδρέαν.
Ο Κωστής παντρεύτηκε την Καλλούν και τα παιδιά τους είναι ο Ανδρέας, η Αθηνούλα, ο Νίκος, ο Θανάσης και ο Μιχαλάκης.
Η Παντελού παντρεύτηκε τον Μάρκο και μαζί απέκτησαν την Αλίκη.
Η Ερμιόνη παντρεύτηκε τον Αρεστή του Χριστοφή του Τσιαπατσιούλλη από την Συλίκου και κατοίκησαν στην Συλίκου. Τα παιδιά τους είναι ο Ανδρέας και ο Χριστάκης.
Η Ελένη παντρεύτηκε τον Πεύκον από την Λάνεια και τα παιδιά τους είναι η Θεογνωσία και ο Αντωνάκης.
Ο Χαμπής παντρεύτηκε την Αρτουλα με την οποίαν απέκτησε δύο κόρες. Την Ρούλλαν και την Ντίναν. Ο Χαμπής όταν τα παιδιά του ήταν ακόμα στο δημοτικό έμεινε χήρος.
Η Βαθθού παντρεύτηκε τον Νίκον Παναγιώτου κουρέας το επάγγελμα και υπέροχος χαρακτήρας και τα παιδιά τους είναι η Μαίρη και η Λένια.
Η Ελένη Κωνσταντή Ευγενίου, του Κωνσταντέρα και της Μαρικκούς γεννήθηκε στον Μονιάτη, και ο πατέρας της ο Κωνσταντής του Ευκένιου καταγόταν από το Πέρα-Πεδί ενώ η μητέρα της η Μαρικκού του Βασίλη και της Ελένης γεννήθηκε στον Μονιάτην διότι οι γονείς της παντρεύτηκαν και κατοίκησαν στον Μονιάτην. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά κατά σειράν γέννησης, τον Ευγενήν, την Ελένη και τον Αντωνήν. Όπως έγραψα και προηγουμένως τα παιδιά ορφάνεψαν πρώτα από μητέρα και μετά από πάτερα όταν ήταν ο Ευγενής 9 ετών, η Ελένη 6 ετών, και ο Αντωνής τριών ετών.
Ο Ευγενής παντρεύτηκε την Ιωάννα του Χαμπουλλά από το Πέρα-Πεδί και μαζί απέκτησαν την Μαρούλλαν, την Γαλατούν από το Γαλάτεια, τον Χαμπουλλάν, τον Κωστάκην, και τον Αντρίκκο.
Η Ελένη παντρεύτηκε τον Τρυφωνήν τον Καζαντζήν από την Τριμίκλινη και απέκτησαν τον Κωστάκην, την Μαρούλλαν την Πόπην και τον Ανδρέαν.
Ο Αντωνής παντρεύτηκε την Ευθυμία του Χατζή και της Λενούς και έκαμαν τον Κωστάκην, τον Μάριον, και την Νίτσαν από το Ελενίτσα.
Οι Πρόγονοι.
Για να μεταπηδήσουμε στους προγόνους αρχίζουμε με τους γονείς του πατέρα μου τους παππούδες μου Νικολήν και Μαρικκούν.
Νικολής η Νικόλας Λαζαρή, η ο Νικολής της Παντελούς, φαίνεται η προ στετέ μου η Παντελού ήταν ποιο δυναμική από τον προπάππον μου τον Λαζαρήν.
Ο Λαζαρής και η Παντελού απέκτησαν εκτός από τον παππού μου τον Νικολήν και δύο κόρες την Καζαντζίναν και την Παπαδιά που νομίζω την έλεγαν Πιστούν από το Θεoπίστη.
Η Καζανζίνα, αγνοώ το όνομα της διότι ο πατέρας μου δεν αναφέρετο γι αυτήν με το όνομα της αλλά "η θκειά μου η καζαντζίνα". Η Καζανζίνα από τον πρώτο της γάμο γνώρισα ένα γιον και μιαν κόρη. Τον Κουντουρήν και την Αθηνά. Ο Κουντουρής παντρεύτηκε την Βαρβαρούν και απέκτησαν δύο γιούς και μίαν κόρη. Τον Ανδρέαν , τον Δήμον και της κόρης το όνομα το ξέχασα. Η Αθηνά παντρεύτηκε τον Μαστραππήν και αυτοί έχουν γιον και κόρην που αυτήν την στιγμή τα ονόματα τους μου διαφεύγουν.
Ο δεύτερος γάμος ήταν με τον Κυριάκον τον Καζαντζήν που δίδαξε την τέχνη του, στους δύο γιους του και τον πατέρα μου, Τους Ανδρέαν Καζαντζήν, Ηλίαν Καζαντζήν, και Τρύφωναν Καζαντζήν. Την αδελφή του παππού μου δεν την γνώρισα αλλά γνώρισα τον δεύτερον σύζυγο της τον Κυριάκο που ήταν ένας καλοκάγαθος γέρος και κατοικούσε στο σπίτι του γιου του, του Ανδρέα στην Λεμεσό. Ήταν τυφλός για αρκετά χρόνια μάλλον από καταρράκτη, και τότε μόλις άρχισαν δηλά δηλά να κάνουν τες πρώτες επεμβάσεις. Ο θείος ο Ανδρέας ήταν ευκατάστατος και εφόσον χειρότερα η κίνδυνος θανάτου δεν υπήρχαν αποφάσισε να κάνει την επέμβασιν ο πατέρας του. Η επέμβαση είχε μεγάλην επιτυχία και ο μάστρε Κυριάκος με γυαλάκια άρχισε βλέπει μια χαρά. Μόλις άρχισεν να βλέπει ξύπνησαν μέσα του τα περασμένα μεγαλεία και ζήτησε από τον γιο του να του δώση πράμα (εμπόρευμα) να πάει στο παναϊριν. Αν δεν με απατά η μνήμη μου επρόκειτο για το παναϊριν της Παναγίας στον Αγρό την 21 του Νιόβρη. Λόγω κακών καιρικών συνθηκών φαντάζομαι ο θείος ο Ανδρέας του αρνήθηκε. Μόλις είδε το φως του ο γέρο Κυριάκος άρχισε να κατεβαίνει στο μαγαζί του γιου του στην οδόν Ελευθερίας στο οποίον πήγαινα σχεδόν καθημερινώς, λόγω που εκεί κατέληγαν και τα λεωφορεία των χωριών. Μόλις με είδε ο παππούς ο Κυριάκος μου λέει να γράψης του παπά σου να μου δώση πράμαν να πάω στο παναϊριν. Αμέσως έγραψα γράμμα και το έδωσα στον σιωφέρ τον χωριανόν να το δώση στον πατέρα μου. Την άλλην ημέρα το πρωϊ ο πατέρας μου κατέβηκε στην Λεμεσό και αποφάσισαν με τον θείον τον Ανδρέαν να του δώσουν λίγον πράμα στον γέρο και με έναν κάρφαν (τεχνίτην υπάλληλον) να τον στείλουν στο παναϊριν, όπως και έγεινε. Λεπτομέρειες για τα αποτελέσματα δεν με ενδιέφεραν ούτε και έμαθα και επανερχόμεθα στο θέμα μας.
Ο Ανδρέας Καζαντζής πατρεύτηκεν την Καλλούν απο την Λάνεια και μαζί έκαμαν τρεις κόρες. Την Τούλλαν, Την Βέραν, και την Ανναν. Η Βέρα που είναι δευτερη μου ξαδέλφη από τον πατέρα παντρεύτηκε τον Κόκον Κάρμιο δεύτερον ξάδελφο μου από την μητέρα.
Ο Ηλίας Καζαντζής παντρεύτηκε χωριανήν του την Παναγιώτα με την οποίαν απέκτησαν την Μαρίτσαν και τον Ανδρέαν. Ο Ανδρέας Καζαντζής ιατρός παθολόγος καρδιολόγος ίσως είναι ο καλύτερος καρδιολόγος στην Κύπρο.
Μαρικκού η Μαρικκού ή Ττουρουτίνα ο πατέρας της ήταν ο Ττουρουτής (επίθετον η παρατσούκλι δεν ξέρω) είχε δύο παιδιά. Τον Σπυρον και την Μαρικκούν.
Ο Σπύρος ήταν ήρεμος άνθρωπος λεπτής σωματικής διάπλασης βρακάς αλλά της γυναίκας του το όνομα μου διαφεύγει παρόλο που παιδί την γνώρισα και πάντοτε με καλοδεχόταν και με φίλευε με ότι είχε. Απέκτησαν εξ όσων θυμούμαι δύο παιδιά την Ελένη που παντρεύτηκε στην Τριμίκλινη και τον Λούκα που παντρεύτηκε στον Άγιον Μάμα.
Η γενιά της στετές μου της Μαρικκούς από ότι μας έλεγαν φτάνει από την Ποταμίτισσα. Κατεβαίνοντας από τα καφενεία, περνώντας τον ποταμό καμιάν πενηνταριάν μέτρα προς τα αριστερά ήταν το σπίτι της Κοτζιάκαρης όπως την αποκαλούσαν, εκεί φιλοξενείτο πάντοτε ο πατέρας μου. Αυτή η Κοτζιάκαρη πρέπει να ήταν ξαδέλφη της γιαγιάς μου της Μαρικκούς. Μου έλεγαν για κάποιον Τρυφωνή. Μικρός τότε γνώρισα και πολλούς άλλους συγγενείς και σχεδόν όλοι ασχολούντο με τα παραδοσιακά αλλαντικά. Λουκάνικα, λούντζες, ποσιρτές, χοιρομέρια κλπ. Ένας
που γνώρισα ήταν κάποιος Μαραγκός ποιο μεγάλος στην ηλικία από τον πατέρα μου.
Αυτοί είναι οι πρόγονοι που άλλους γνώριασα και άλλους όχι από πλευράς πατέρα και τώρα μεταπηδώ στην πλευράν της μητέρας.
Κωνσταντής και Μαρικκού όπως αναφέρω και προηγουμένως απέκτησαν τρία παιδιά τα οποία άφησαν ορφανά σε 9, 6 ετών και 3ων. Τον Ευγενήν, την Ελένην και τον Αντωνήν, Από αυτά τα τρία παιδιά η Ελένη είναι η μητέρα μου.
Κωνσταντής λοιπόν η ο Κωνσταντής του Ευκένειου και όσον παράδοξον η παράξενο και αν σας φανεί, παρ όλον που γεννήθηκα στο Πέρα-Πεδί που γεννήθηκε και ο παππούς μου διαπίστωσα ότι ολιγότερο ενημερωμένος είμαι για τα αδέλφια του παππού μου του Κωνστανή όμως θα προσπαθήσω να περιγράψω όσον το δυνατόν ποιο σωστά το σόι μου. Από τες αδελφές του γνώρισα την Δεσποινούν και την Καλλιστένην. Αναφορές έγιναν στον Γιώρκην και την Μαρίκκαν.
Δεσποινού που παντρεύτηκε στα Πολεμίδια τον Γιάγγον, την έλεγαν και Σιηρατούν διότι χήρεψε νωρίς. Με τον Γιάγγον απέκτησαν την Ευτέρπη, τον Γενεθλήν και τον Γιώρκον.
Η Ευτέρπη παντρεύτηκε τον Καρμιώτην από το Κάρμι και έκαμαν την Σεμέλη, και τον Κόκον ο οποίος δεύτερος μου ξάδελφος Κόκος παντρεύτηκε την δεύτερη μου ξαδέλφη την Βέρα κόρην του θείου μου του Ανδρέα του Καζαντζή.
Ο Γενεθλής παντρεύτηκε την Μαρία και έκαναν τρία παιδιά. Την Νίνα, την Νάναν και τον Γιάγγον.
Ο Γιώρκος που, και ποίαν παντρεύτηκε, δεν ξέρω, τον ίδιον αν τον είδα μίαν η δύο φορές στην ζωή μου.
Η Καλλιστένη παντρεύτηκε τον Ττοουλήν, Ήξερα ότι είχε δύο παιδιά, τον Μίχαλον και την Ρεβέκκα τους οποίους γνώρισα καλά. Όμως παιδιά τους ήταν και ο Κωστής του Ττοουλή και η Ερπινίκη που νόμιζα ότι ήταν άλλοι οι γονείς τους. Ο Μίχαλος δεν παντρεύτηκε. Τον θυμούμαι κάπου κάπου που δούλευε ψευτοδουλειές για τον πατέρα μου.
Η Ρεβέκκα παντρεύτηκε τον Κωστήν του Σοφόκλη η Κωστήν Παντοχέα (Πανδοχέα) η Κωστής Σοφόκλη που ήταν το επίσημο όνομα του και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά τον Σοφοκλή και την Αλισαβού. Ο Σοφοκλής, πτυχιούχος χημικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου ήταν από τους πολύ ελάχιστους χημικούς που διέθετε η Κύπρος. Παντρεύτηκε την κόρην του Αριστόδημου του Καζαντζή από την Λευκωσία. Η Αλισαβού παντρεύτηκε τον χωριανόν μας Γιώρκον Πρωτοπαπάν.
Ο Γιώρκης και η Μαρίκκα δεν παντρεύτηκαν και η Μαρίκκα υιοθέτησε την Ευτέρπη που ήταν ορφανή από πατέρα. Δεν ξέρω γιατί δεν υιοθέτησε και την μάνα μου που ήταν πεντάρφανη δηλαδή ορφανή από πατέρα και μητέρα και την άφησαν από 6 χρονών δούλα μέσα στα σπίτια του ενός και του άλλου.
Ο παππούς μου πρέπει να είχε άλλα δύο αδέλφια στο χωριό τα οποία δεν ξέρω αν ήσαν αδελφές η αδελφοί, και το συμπεραίνω από το ότι η μάνα μου είχε άλλα δύο ξαδέλφια, ο Στυλλής ο Χρυσοφός η Χρυσοχός και η Κλειανθού (Κλεανθού) .(Εδώ να συμπληρώσω ότι νόμιζα πως ήταν τέσσερα τα ξαδέλφια ενώ τα άλλα δύο ο Κωστής και η Ερπινίκη μαζί με τον Μίχαλον και την Ρεβέκκαν ήσαν αδέλφια και παιδιά της Καλλιστένης).
Ο Στυλλής ο Χρυσοφός ήταν χρυσοχόος το επάγγελμα και μάλιστα από τους καλύτερους διότι άφησε πολύ καλά έργα τέχνης. Παντρεύτηκε την Κυριακήν του Σοφόκλη η οποία δεν ξέρω αν ήταν και αδελφή του Κωστή του Σοφόκλη δηλαδή δύο αδέλφια, ο Κωστής και η Κυριακή παντρεύτηκαν δύο πρώτα ξαδέλφια, την Ρεβέκκα και τον Στυλλήν.
Ο Στυλλής με την Κυριακήν απέκτησαν δύο παιδιά την Μαρούλλαν- δασκάλα τον Κωστήν-φαρμακοποιό και την Παναγιώταν-δασκάλα.
Ο Κωστής του Ττοουλή, γιός της Καλλιστένης, παντρεύτηκε την Πραξούν και μαζί έκαμαν τρία παιδιά. Την Δέσποινα την Καλλιόπη και τον Τάκη.
Η Δέσποινα παντρεύτηκε τον Κυριάκον Χωραϊτην
Η Καλλιόπη παντρεύτηκε τον Χαμπήν η Χαράλαμπον Ππασιάν και ο Τάκης την Αντωνίαν κόρην της Λισαούς η Αλισαβούς του Φανή.
Η Κλειανθού παντρεύτηκε τον Ττοφήν του Σαρρή και απέκτησαν την Μαλούν από το Αμαλία, την Ερμιόνη, την Καλλιόπη, την Αλισαβούν, και έναν γιον νομίζω τον έλεγαν Γιώρκον που πολύ νέος πήγε στην Αμερική και χάσαμε τα ίχνη του.
Η Μαλού παντρεύτηκε τον Μισιέλην η Μισιέλ Σολωμού κάτοχο του λεωφορείου με αριθμόν εγγραφής 200 και είχε ακόμα έναν αυτοκίνητο δεκαθέσιο με αριθμόν εγγραφής δύο χιλιάδες και κάτι. Μαζί απέκτησαν δύο γιους τον Τάκη και τον Σόλων η Σόλωνα.
Η Ερμιόνη παντρεύτηκε τον Γεώργιον Χριστοδούλου Ράπτην χωριανός και ράπτης το επάγγελμα ο οποίος για μερικές δεκαετίες διετέλεσε Μουχτάρης του χωριού. Μαζί απέκτησαν τον Τάκη και τον Ανδρέα.
Η Καλλιόπη παντρεύτηκε τον Κυριάκο τον αστυνομικό από την Κυπερούντα και δεν έμαθα πόσα παιδιά απέκτησαν και,
Η Αλισαβού παντρεύτηκε στο Πισσούρι και κατοίκησε στο Πισσούρι γι αυτό ούτε και αυτή ξέρω πόσα παιδιά έχει.
Η Ερπινίκη κόρη της Καλλιστένης παντρεύτηκε τον Αντωνήν του Κακουλλή και μαζί έκαμαν την Καλλιστένη, τον Κωνσταντίνον, τον Παναγιώτην και την Ευγενία.
Η Καλλιστένη παντρεύτηκε τον Γιάννον τον Μαυρομουστάκην από το Κοιλάνι και απέκτησαν την Νίκην, την Μαρίκκαν και τον Αντώνην.
Ο Κωνσταντίνος παντρεύτηκε κόρην του Δημητρή του παπά δηλαδή Πρωτοπαπά. Έχει γιόν τον Αντώνην Κακουλλήν και γνωρίζω και μίαν κόρη.
Ο Παναγιιώτης που εργαζόταν στα Δημόσια Έργα και παντρεύτηκε στην Λεμεσό. επίσης
Η Ευγενία παντρεύτηκε όταν έφυγα από το χωριό και παρόλον που γνωρίζω και τον σύζυγο και ένα γιόν της δεν ξέρω τα ονόματα τους.
Ο προπάππος μου υπογραφόταν Ευκένιος ΧατζηΓιώρκη και είχεν αδελφόν τον ΧατζηΤζυρκάκον ΧατζηΓιώρκη. Εδώ καλύπτω το κατά δύναμη και την καταγωγήν του παππού μου του Κωσταντή και προχωρώ για ότι μπορέσω να καλύψω και την καταγωγή της γιαγιάς μου της Μαρικκούς συζύγου του Κωσταντή.
Μαρικκού, κόρη του Βασίλη η Βάσιλου. Ο Βασίλης παντρεύτηκε την Ελεγκούν και οι δύο από τον Μονιάτην και απέκτησαν. Τον Αντωνήν, τον Αχιλλήν, τον Κωστήν, τον Δημητρόν, την Μαρτούν, την Πραξούν, και την Μαρικκούν.
Ο Αντωνής του Βασίλη η Μουσικός παντρεύτηκε στον Μονιάτην και από τα παιδιά του γνώρισα τον Θεμιστοκλή που πήγε στην Αυστραλία, τον Παυλήν που παντρεύτηκε στο Πέρα-Πεδί την κόρην του Μπαού,και την Μαρούλλαν που παντρεύτηκε τον γιον της Σιηράτης (χήρας) από την Κουκάν.
Ο Αχιλλής δεν αν παντρεύτηκε και έχει παιδιά. Αυτός είχεν κοπάδι και η μάντρα του στην τοποθεσία πετρομούδκια περίπου ανατολικά του φράκτη της Τριμίκλινης.
Ο Κωστής του Βασίλη, παντρεύτηκε στην Τριμίκλινη την Μερόπη και ήταν γείτονες με τον παππουν μου τον Νικολήν, ένας τοίχος τους χωρίζει, παιδιά του Κωστή και της Μερόπης ξέρω τον Στασήν που για κάποιο χρονικό διάστημα υπηρέτησε Διάκονος (διάκος) στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος στην Λεμεσό και οι ενοριάτες τον σεβόντουσαν πολύ, είχε δε και πολύ καλή φωνή. Δεν ξέρω γιατί αποφάσισε να βγάλει τα ράσα και αγόρασε φορτηγόν αυτοκίνητο. Είχεν και μίαν αδελφήν που την έλεγαν Ελεγκού.
Ο Δημητρός παντρεύτηκε στον Άγιον Μάμα, γνώρισα την γυναίκαν του αλλά το όνομα της δεν το θυμούμαι,. Μαζί έκαμαν έναν γιόν και μίαν κόρη. Ο γιός είναι ο απαχχονιστής ήρωας της ΕΟΚΑ Ανδρέας Δημητρίου και της κόρης το όνομα δεν το θυμούμαι.
Η Μαρτού δεν ξέρω ποιον παντρεύτηκε και από τα παιδιά της γνώρισα τον Αντωνήν τον Μαύρον που παντρεύτηκε στα Σπίλια
Η Πραξού ήταν στην Κουκά και είχεν την Ελένην, τον Στυλλήν τον Γιαννήν και τον Ματθαίον άνδρας της δεν ξέρω ποιος ήταν διότι δεν τον γνώρισα. Από ότι μας έλεγαν έμοιαζε πολύ με την αδελφήν της, την γιαγιάν μου την Μαρικκούν και εγώ και τα αδέλφια μου την υιοθετήσαμε στετέν μας και την καλούσαμε με το στετέ και μας συμπεριφέρετο σαν στετέ. Τα παιδιά της παντρεύτηκα και κατοικούσαν στην Κουκά όμως λεπτομέρειες θυμούμαι μόνον για την κόρη, την θκειάν μας την Ελένην.
Η Ελένη παντρεύτηκεν τον Νεοκλήν τον επιστάτην στα Δημόσια Εργα, και απέκτησαν τρία παιδιά. Την Αντριάναν, τον Γιώρκον, και τον Μιχαλάκην.
Η Μαρικκού η γιαγιά μου όπως γνωρίζουμε, παντρεύτηκε τον Κωνσταντήν του Ευκένιου απο το το Πέρα-Πεδί.
Εδώ νομίζω κάλυψα και με το παραπάνω όλα όσα θα πρέπει να ενδιαφέρουν τα εγγόνια μου για την καταγωγήν του παππού τους. Και τώρα με το Κεφάλαιον 3 ξεκινώ κανονικά τον βίον και την πολιτείαν μου.